Family Care Діагностика

Центр Діагностики Бровари

Як підготуватися доУЗД черевної порожнини

19.09.2023
рубрика: Корисні поради
переглядів: 25
УЗД черевної порожнини необхідно при підозрі на наявність захворювань шлунково-кишкового тракту. Зображення, одержуване під час обстеження, дозволяє отримати максимум даних про стан травної системи.


Які органи перевіряють на УЗД черевної порожнини:

  • печінка;
  • підшлункова залоза;
  • жовчний міхур;
  • селезінка;
 

Як правильно підготуватися до УЗД черевної порожнини

Вказівки лікарів, про те, як підготуватися до УЗД печінки та підшлункової, шлунка з селезінкою та жовчного міхура, ідентичні:
  • Дотримуватися дієти, що виключає жирну та газоутворювальну їжу, протягом трьох діб до обстеження;
  • Відмовитися від їжі та води за вісім годин до УЗД;
  • Приймати лише дозволені лікарем медикаменти;
  • Утриматися від жуйки та куріння в день дослідження.


Що можна їсти перед УЗД черевної порожнини

Дієта перед УЗД черевної порожнини допускає продукти, що сприяють нормальній роботі травлення: яловичина, куряча грудка, біле м'ясо індички, річкова риба, приготовлені на пару або тушковані овочі, варені яйця.
При підготовці до УЗД черевної порожнини можна їсти й інші страви: супи, рисову кашу на воді, варену картоплю і т.д. Головне, щоб продукти з вашого раціону не викликали почуття тяжкості та здуття живота, кишкових розладів та інших проблем.
Рекомендується дотримуватися здорового питного режиму - не менше 1,5 літрів води на добу, крім чаю та кави. Підготовка до дослідження УЗД черевної порожнини починається за 3 дні до нього.
 

Що не можна їсти перед УЗД черевної порожнини

Гази, які утворюються деякими продуктами, заважають ультразвуковим хвиль проникати в досліджувану область і серйозно погіршують огляд, спотворюючи проекцію органів на екрані та знімках.
 

Чи можна їсти перед УЗД черевної порожнини

Їда перед дослідженням дозволяється не пізніше ніж за 8 годин. Якщо діагностика призначена на 18:00, потрібно встигнути поїсти до 10 години ранку. Зазвичай обстеження проводять у ранкові години, тому поснідати вийде лише після УЗД. Як страви для вечері чи сніданку перед УЗД не підійдуть риба та м'ясо.

Багато пацієнтів цікавить, чи можна пити каву перед УЗД черевної порожнини. На жаль, без ранкової чашки кави в день дослідження доведеться обійтись. Чай, сік, інші барвники також не дозволяються.
 

Чи можна пити перед УЗД черевної порожнини?

Відповідь на запитання, чи можна пити воду перед УЗД черевної порожнини — негативна. Повна відмова від їжі та будь-якої рідини, включаючи чай, каву, воду, — вимушений захід. Шлунок має бути порожнім — інакше є можливість спотворення картинки, одержуваної за допомогою УЗ-датчика.

Останній прийом чистої води дозволяється за 2:00 до дослідження. Для отримання максимально об'єктивних даних про функціонування жовчного міхура та печінки бажано утримуватись від пиття перед УЗД довше: протягом 8 годин.
 

Як часто можна робити УЗД черевної порожнини

Проходити обстеження можна стільки разів, скільки його призначає лікар. Протипоказання для дослідження відсутні. Ультразвукове випромінювання не несе небезпеки для організму.

Залишити коментар


   



Запишіться на прийом

Відправляючи цю форму, ви підтверджуєте свою згоду з політикою передачі і використання даних на цьому сайті